terrarystyka.pl
newsletter
Hodowla GeckoLand Zaprasza!

Witamy, Gościu Załóż konto
Nazwa użytkownika Hasło:
Wapń
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Wapń

Wapń

#535244 3 mies., 2 tyg. temu
Czy ktoś ma jakieś sprawdzone sposoby na podawanie wapna? Mój Romek w ogóle nie chce go jeść:(

Odp: Wapń

#535250 3 mies., 2 tyg. temu
Z tego co wiem, to Gutek podaje (ale nie jestem pewny na 100%!) tabletki calcium pantothenicum w jedzeniu.
Największe poświęcenie terrarysty: hodować tasiemce we własnych jelitach :D
  • Hox
  • współpracownik Tp
  • Ten od mrówek

#535253 3 mies., 2 tyg. temu
Hox napisał:
Z tego co wiem, to Gutek podaje (ale nie jestem pewny na 100%!) tabletki calcium pantothenicum w jedzeniu.
Zgadza się Hox. Ja podaje dokładnie tak samo. Są małe i przez to wygodne w podawaniu w szczególności jak mamy zamiar ukryć je w jakimś smakołyku. Aczkolwiek nie należy przesadzać i podaje się po jednej tabletce na tydzień,bez względu na wielkość i wiek legwana.
  • TerraWorld
  • ropuch
  • "Nie zawsze mów co wiesz.Zawsze wiedz co mówisz"
Ostatnio zmieniany: 3 mies., 2 tyg. temu przez TerraWorld.

#535283 3 mies., 2 tyg. temu
A w czym chowacie? bo w owocach to teraz raczej się nie schowa

#535285 3 mies., 2 tyg. temu
No jak to nie? Polecam suszone morele. Bardzo łatwo się chowa i nie wypada. Poza tym jak mam akurat w posiadaniu to chowam w malinach, winogronach, czereśniach, agreście, a nawet w kwiatach mniszka. Sposobów jest bardzo wiele.
Iguana iguana rhinolopha 1.1.0

Profesjonalna opieka nad zwierzętami terrarystycznymi na terenie Lublina i okolic. Terraria na zamówienie. E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi. OFERTA
  • gutek
  • współpracownik Tp
Kupując z Allegro pomagasz w rozwoju serwisu! Nie bądź obojętny pomóż Nam.

REKLAMA: Drakonis.pl --> | Zwierzęta terrariowe | Zwierzęta karmowe

#535291 3 mies., 2 tyg. temu
Wczoraj wet polecił mi aby podawać legwanowi wapń w postaci syropu, smaczny sposób, łatwo przyswajalny przed gada i wiesz dokładnie ile dostaje. Krusząc tabletkę, nie można mieć pewności czy aby na pewno całość dawki została przyjęta.
Pozdrawiam
tragus
  • Tragus
  • krabik

#535294 3 mies., 2 tyg. temu
Dla tego w przypadku Calcium panthothenicum nie kruszy się tabletek tylko podaje w całości żeby mieć pewność co do podawanej dawki. A z racji ich niewielkich rozmiarów,nawet młode osobniki mogą dostawać całą tabletkę w smakołyku bez większych problemów jeżeli chodzi o podanie.
  • TerraWorld
  • ropuch

#535348 3 mies., 1 tydzień temu
Ostatnio panuje jakaś moda na te syropy. Mi syrop kojarzy się z lepiącym i słodkim płynem, osobiście nie podałbym tego zdrowemu gadowi.
Największe poświęcenie terrarysty: hodować tasiemce we własnych jelitach :D
  • Hox
  • współpracownik Tp
  • Ten od mrówek

#535350 3 mies., 1 tydzień temu
Hox ja podawałem swoim legwanom i calcium w postaci syropu i w tabletkach i efekt był zazwyczaj inny w przypadku syropu. Czyli nie do końca zadowalający.Problem jedynie tkwi w tym że nie każdy legwan preferuje podawanie calcium w postaci syropu i zazwyczaj większość osobników nim gardzi ponieważ coś tam im w składzie nie pasuje,zazwyczaj chodzi o skład i zapach.Co do syropu to smak bananowy sprawdzał się najbardziej i najchętniej był przyjmowany.Natomiast tabletki moim zdaniem górują nad syropem,ponieważ mają ustaloną dawkę i łatwo je przemycić w smakołyku i w tedy mamy pewność co do przyjętej dawki wapnia. Z syropem natomiast bywa różnie i nawet jeżeli producent zaleca zastosowanie jednej łyżeczki stołowej na dzień jest to dawka przeznaczona zazwyczaj dla ludzi ,a nie legwana. A zazwyczaj podaje się taką dawkę polewając pokarm naszego pupila,który nie zawsze zostanie całkowicie zjedzony i tym samym odpowiednia dawka nie zostanie przyswojona przez lega.
  • TerraWorld
  • ropuch

#535352 3 mies., 1 tydzień temu
U mnie z kolei leg nie był w stanie dostać całej tabletki w jakimś smakołyku, od razu wychwytywał podstęp i było po zawodach, stąd ja np kruszyłam na pokarm i dla pewności kruszyłam 2 tabletki żeby mimo wszystko przyjął pewną dawkę wapnia nawet jeżeli część tabletki się np rozpuści. Za syropem też nie byłam, bo tak jak Hox twierdziłam że syrop ma za dużo "dodatków" smak, zapach itd. Teraz okazało się że muszę lega "dowapnić" i wet z zoo polecił mi syrop z racji szybszego wchłaniania i przede wszystkim pewności dostarczanej dawki. Mój leg nie ma większych oporów przed zlizywaniem całego syropu ze strzykawki, ale Makak od bananowego woli pomarańczowy . Podejrzewam że sposób podawania wapnia jest zależny od charakterów naszych bestii, mój woli syrop nad tabletkę, polecił to wet, ale pewnie za jakiś czas powrócę do tabletek, tylko zmodyfikuje sposób podawania
tragus
  • Tragus
  • krabik
  • Strona:
  • 1
  • 2
Wygenerowano w 0.75 sekundy