terrarystyka.pl
newsletter

Witamy, Gościu Załóż konto
Nazwa użytkownika Hasło:
Terrarium dla heterodona nasicus
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Terrarium dla heterodona nasicus

Terrarium dla heterodona nasicus

#535262 3 mies., 2 tyg. temu
Witam , mam problem z zakupem terrarium dla tytuowego węża. Rozumiem,że do terrarium (będzie to mój pierwszy wąż) mam dać miseczkę z wodą , jakiś korzeń , 2 kryjówki dla węża . Jakie mam zastosować źródło ogrzewania dla niego , czy lustrzanka czy kabel grzewczy.Z tego co czytałem to kabel odpada gdyż wąż kopie w podłożu i może się popażyć. Czy sama lustrzanka wystarczy gdyż mam w domu Syberię w zimę (jeżeli lustrzanka to jaką dać moc do terra 80x40x50 - 40w ? ). Tą żarówkę dałbym trochę na boku aby była różnicza temperatur.Wąż się nie wspina więc ściaka z półkami , gałęzie do wspinaczki zbędne tak ? Doradźcie mi proszę czy dobrze wszystko zrozumiałem i jak z tym ogrzewaniem , czy mam kupić proste szklane czy lepiej z płyty meblowej (robione na zamówienie) ze ścianką itd.

Pozdrawiam i proszę o odp.

Ps. Przepraszam za kłopot ale to mój pierwszy wąż a nie chcę popełnić żadnego błędu . Z tego co widziałem to amerykańcy dają jako podłoże trociny.Czy to dobre podłoże.
Ostatnio zmieniany: 3 mies., 2 tyg. temu przez Devil-01.

Odp: Terrarium dla heterodona nasicus

#535265 3 mies., 2 tyg. temu
Jesli chodzi o ogrzanie terra to ja standardowo polecam lustrzanke+kabel grzewczy podlaczony do termostatu. Moc zarowki w moim porownywalnym wielkoscia terraium to chyba 25W (raczej sie nie myle, ale nie sprawdze bo nie jestem w domu),a kabel grzewczy to 50W i z termostatem spisuje mi sie to idealnie. . Kabel zabezpiecz np. plytka ceramiczna lub jakas zaprawa, a waz nie powinien sobie nic zrobic.
Co do obudowy terra to nie ma wiekszej roznicy z tym, ze plyta jest tansza od szkla, ale wiecej z nia zachodu bo trzeba ja lakierowac etc. Co wybierzesz to nie ma znaczenia i to i to spisuje sie dobrze
Trociny jako podloze Amerykanie stosuja w rack system'ach, gdzie zwirzeta maja tylko tyle ile im potrzeba do zycia bez zadnych wygod. Ja nie polecam tego podloza gdyz jest on jak dla mnie malo estetyczny i nie koniecznie trzyma dobrze wilgotnosc. Na Twoim miejscu dalbym mu piasek pomieszany z torfem.
1.0.0 Morelia spilota 88% Jungle jaguar
1.0.0 Pogona vittceps
1.1.0 Phelsuma madagascariensis grandi
  • bozydar
  • salamander

#535266 3 mies., 2 tyg. temu
Dzięki za odp. Martwiłem się ,że temat w złym dziale Z terrarium szklanym jest tylko taki problem ,że nie ma w nim otworów na kable a Exo Terra nie robi tego wymiaru. Myślę też o macie grzewczej na dno ale poza terra . Co ty/wy na to , jaka moc ?

#535267 3 mies., 2 tyg. temu
Jak zwykle temat w zlym dziale, po raz kolejny przenosze, nastepne poleca do kosza, poza tym masz blad w tytule.
Przeszukaj forum zanim zadasz pytanie

The most dangerous snake is the one you did not see
  • Jackall
  • współpracownik Tp
Ostatnio zmieniany: 3 mies., 2 tyg. temu przez Jackall.

#535273 3 mies., 2 tyg. temu
Ok , dzięki juz sobie sam poradziłem , kupię szklane gdyż gość zawołał za robione za zamówkienie ok 400 a za tą kwotę to wolę osprzęt kupić Jeszcze raz dzięki i sorry za kłopot Jackall, temat do zamknięcia .
Kupując z Allegro pomagasz w rozwoju serwisu! Nie bądź obojętny pomóż Nam.

REKLAMA: Drakonis.pl --> | Zwierzęta terrariowe | Zwierzęta karmowe
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.33 sekundy