Skocz do zawartości

Witaj na naszym forum!

Zarejestruj się już dziś! Zarejestruj się aby uzyskać dostęp do wszystkich funkcji. Po zarejestrowaniu i zalogowaniu się, będziesz mógł tworzyć tematy, odpowiadać w tematach innych użytkowników, wysyłać prywatne wiadomości i wiele więcej.

- - - - -
Zdjęcie

Leiurus quinquestriatus






Występowanie: Algieria, Arabia Saudyjska, Czad, Egipt, Etiopia, Irak, Iran, Izrael, Jemen, Jordania, Katar, Liban, Libia, Mali, Niger, Oman, Somalia, Sudan, Syria, Tunezja, Turcja, Zjednoczone Emiraty Arabskie

Środowisko: Pustynie i półpustynie

Biotop: Występuje na terenach skrajnie suchych, kryjówek szuka pod kamieniami i w szczelinach skalnych. Często kobie norki w poszukiwaniu niżej temperatury.

Pojemnik hodowlany: Terrarium

Wielkość pojemnika: 25x25x25cm



Czy wiesz, że...

Osiąga rozmiary: 8-11cm DC.
Jest aktywny: O świcie, W nocy
Posiada jad: Zabójczy

Notka prawna

Ochrona gatunkowa w Polsce: Nie
Gatunek inwazyjny w Polsce: Nie
Gatunek niebezpieczny wg MOŚ: Kategoria I
CITES: Nie
Aneks UE: Nie

Warunki hodowlane

Temperatura: W dzień powyżej 30°C, w nocy temperatura może spaść poniżej 20°C.
Wilgotność: 40%
Oświetlenie: Nie jest konieczne.
Podgatunki i odmiany: Podgatunki:
- Leiurus quinquestriatus quinquestriatus - populacja afrykańska m.in. Algieria, Czad, Egipt, Etiopia, Libia, Mali, Niger, Somalia, Sudan i Tunezja
- Leiurus quinquestriatus hebraeus - populacja azjatycka m.in. Izrael, Jordan, Jemen, Liban i Syria


0 Komentarze


lub Zaloguj się