Skocz do zawartości

Witaj na naszym forum!

Zarejestruj się już dziś! Zarejestruj się aby uzyskać dostęp do wszystkich funkcji. Po zarejestrowaniu i zalogowaniu się, będziesz mógł tworzyć tematy, odpowiadać w tematach innych użytkowników, wysyłać prywatne wiadomości i wiele więcej.

- - - - -
Zdjęcie

Orthochirus scrobiculosus






Występowanie: Afganistan, Arabia Saudyjska, Indie, Irak, Iran, Jordania, Katar, Kazachstan, Kuwejt, Liban, Pakistan, Syria, Tadżykistan, Turkmenistan, Uzbekistan

Środowisko: Pustynie i półpustynie, Suche lasy i zarośla twardolistne (podzwrotnikowe)

Biotop: Najczęściej można go znaleźć pod kamieniami. Lubi sobie wygrzebywać niewielkie norki.

Pojemnik hodowlany: Terrarium

Wielkość pojemnika: 15x15x15cm dla jednego osobnika, w przypadku grupówek większy.



Czy wiesz, że...

Osiąga rozmiary: W przybliżeniu 3cm długości ciała.
Jest aktywny: O świcie, W nocy
Posiada jad: Słaby

Notka prawna

Ochrona gatunkowa w Polsce: Nie
Gatunek inwazyjny w Polsce: Nie
Gatunek niebezpieczny wg MOŚ: Nie
CITES: Nie
Aneks UE: Nie

Warunki hodowlane

Temperatura: W dzień ok. 30°C, w nocy przynajmniej kilkustopniow spadek.
Wilgotność: 40%
Oświetlenie: Nie jest konieczne.
Podgatunki i odmiany: Podgatunki:
- O. scrobiculosus concolor
- O. scrobiculosus dentatus
- O. scrobiculosus scrobiculosus
- O. scrobiculosus melanurus
- O. scrobiculosus mesopotamicus
- O. scrobiculosus negebensis
- O. scrobiculosus persa


0 Komentarze


lub Zaloguj się