Skocz do zawartości

Witaj na naszym forum!

Zarejestruj się już dziś! Zarejestruj się aby uzyskać dostęp do wszystkich funkcji. Po zarejestrowaniu i zalogowaniu się, będziesz mógł tworzyć tematy, odpowiadać w tematach innych użytkowników, wysyłać prywatne wiadomości i wiele więcej.

- - - - -
Zdjęcie

Sternotherus minor






Występowanie: Stany Zjednoczone

Środowisko: Zbiorniki wodne wraz ze strefa przybrzeżną

Biotop: Zasiedla różne zbiorniki wodne. Preferuje te o piaszczystym, bądź żwirowym dnie z dużą ilością powalonych pni i zatopionych gałęzi.

Pojemnik hodowlany: Akwaterrarium

Wielkość pojemnika: 60x40x40



Czy wiesz, że...

Osiąga rozmiary: Maksymalnie do 12 cm.
Jest aktywny: O świcie, W dzień, O zmierzchu
Posiada jad: Brak

Notka prawna

Ochrona gatunkowa w Polsce: Nie
Gatunek inwazyjny w Polsce: Nie
Gatunek niebezpieczny wg MOŚ: Nie
CITES: Nie
Aneks UE: Nie

Warunki hodowlane

Temperatura: 20-25 stopni, na części lądowej 30-32 stopnie Celsjusza
Oświetlenie: 8-12 godzin na dobę
Żywienie: Głównie mięsożerca. Zjada ślimaki i małe skorupiaki, owady i ich larwy, czasem padlinę.
Zimowanie: Nie jest wymagane.
Podgatunki i odmiany: Sternotherus minor minor (AGASSIZ 1857)
Sternotherus minor peltifer SMITH & GLASS, 1947


0 Komentarze


lub Zaloguj się