Skocz do zawartości

Witaj na naszym forum!

Zarejestruj się już dziś! Zarejestruj się aby uzyskać dostęp do wszystkich funkcji. Po zarejestrowaniu i zalogowaniu się, będziesz mógł tworzyć tematy, odpowiadać w tematach innych użytkowników, wysyłać prywatne wiadomości i wiele więcej.

- - - - -
Zdjęcie

Centrochelys sulcata






Występowanie: Arabia Saudyjska, Benin, Burkina Faso, Czad, Dżibuti, Erytrea, Etiopia, Jemen, Kamerun, Mali, Mauretania, Niger, Nigeria, Republika Środkowoafrykańska, Senegal, Somalia, Sudan, Sudan Południowy, Togo

Środowisko: Sawanna, Pustynie i półpustynie

Biotop: Naziemny, od terenów półpustynnych do sawanny. Kopie głębokie, wilgotne nory i długie tunele.

Pojemnik hodowlany: Terrarium, Wybieg zewnętrzny

Wielkość pojemnika: 240x240x100 - minimum dla pojedynczego osobnika



Czy wiesz, że...

Osiąga rozmiary: 60-80 cm
Jest aktywny: W dzień
Posiada jad: Brak

Notka prawna

Ochrona gatunkowa w Polsce: Nie
Gatunek inwazyjny w Polsce: Nie
Gatunek niebezpieczny wg MOŚ: Nie
CITES: Załącznik II
Aneks UE: Aneks B

Warunki hodowlane

Temperatura: 23-27°C, wyspa ciepła 30-35°C
Wilgotność: 40-50%, w kryjówkach 60-70%
Oświetlenie: 12 godzin - świetlówka UVB, żarówka grzewcza
UVB: 10%
Żywienie: Trawy (ok. 70%), rośliny zielne, sukulenty.
Zimowanie: Gatunek niezimujący.


0 Komentarze


lub Zaloguj się