Skocz do zawartości

Witaj na naszym forum!

Zarejestruj się już dziś! Zarejestruj się aby uzyskać dostęp do wszystkich funkcji. Po zarejestrowaniu i zalogowaniu się, będziesz mógł tworzyć tematy, odpowiadać w tematach innych użytkowników, wysyłać prywatne wiadomości i wiele więcej.

- - - - -
Zdjęcie

Chelonoidis chilensis


Nazwa łacińska (Chelonoidis chilensis) jest myląca, ponieważ gatunek nie pochodzi z Chile. Kategoria zagrożenia – VU (narażony).




Występowanie: Argentyna, Boliwia, Paragwaj

Środowisko: Lasy tropikalne i subtropikalne, Sawanna

Biotop: Naziemny. Podgórskie równiny, zarośla, sawanny i lasy liściaste.

Pojemnik hodowlany: Terrarium, Wybieg zewnętrzny

Wielkość pojemnika: 150x100x50 - minimum dla pojedynczego osobnika



Czy wiesz, że...

Osiąga rozmiary: 20-30 cm
Jest aktywny: W dzień
Posiada jad: Brak

Notka prawna

Ochrona gatunkowa w Polsce: Nie
Gatunek inwazyjny w Polsce: Nie
Gatunek niebezpieczny wg MOŚ: Nie
CITES: Załącznik II
Aneks UE: Aneks B

Warunki hodowlane

Temperatura: 20-25°C, wyspa ciepła 30-35°C
Wilgotność: 50-70%
Oświetlenie: 12 h - świetlówka UVB, żarówka grzewcza
UVB: 5%
Żywienie: Trawy, rośliny zielne i sukulenty (75%), owoce
Suplementacja: Wapń (skorupki jaj, muszle ślimaków, sepia)
Zimowanie: Zimowanie jest do tej pory kwestią sporną, prawdopodobnie gatunek nie hibernuje a wpada jedynie w półsen.
Rozmnażanie: Gody mają miejsce w listopadzie i grudniu. Od stycznia do marca samica składa 1-7 jaj (do trzech razy w okresie lęgowym), młode wykluwają się po 12-16 miesiącach.


0 Komentarze


lub Zaloguj się