Skocz do zawartości

Witaj na naszym forum!

Zarejestruj się już dziś! Zarejestruj się aby uzyskać dostęp do wszystkich funkcji. Po zarejestrowaniu i zalogowaniu się, będziesz mógł tworzyć tematy, odpowiadać w tematach innych użytkowników, wysyłać prywatne wiadomości i wiele więcej.

- - - - -
Zdjęcie

Chelonoidis denticulata


Największy żółw lądowy na kontynencie Ameryki Południowej, piąty co do wielkości na świecie, trzeci z gatunków zamieszkujących stały ląd. Kategoria zagrożenia – VU (narażony).




Występowanie: Boliwia, Brazylia, Ekwador, Gujana, Gujana Francuska, Kolumbia, Peru, Surinam, Trynidad i Tobago, Wenezuela

Środowisko: Lasy tropikalne i subtropikalne

Biotop: Naziemny. Deszczowe lasy tropikalne

Pojemnik hodowlany: Terrarium, Wybieg zewnętrzny

Wielkość pojemnika: 240x180x100 cm – minimum dla pojedynczego osobnika



Czy wiesz, że...

Osiąga rozmiary: 40-60 cm (samice mniejsze od samców)
Jest aktywny: W dzień
Posiada jad: Brak

Notka prawna

Ochrona gatunkowa w Polsce: Nie
Gatunek inwazyjny w Polsce: Nie
Gatunek niebezpieczny wg MOŚ: Nie
CITES: Załącznik II
Aneks UE: Aneks B

Warunki hodowlane

Temperatura: 25-27°C, wyspa ciepła 30-35°C
Wilgotność: 90-100%
Oświetlenie: 12 h - świetlówka UVB, żarówka grzewcza (światło przytłumione)
UVB: 5%
Żywienie: Rośliny zielne (75-80% diety), warzywa, owoce, dodatki białkowe (ślimaki, owady, gotowane jaja)
Suplementacja: Wapń (skorupki jaj, muszle ślimaków, sepia)
Zimowanie: Gatunek niezimujący
Rozmnażanie: Czas rozmnażania zsynchronizowany jest z porą deszczową (od lipca do września). Samica składa 6-16 jaj wielkości 3-6 cm. Młode wykluwają się po 4-5 miesiącach.


0 Komentarze


lub Zaloguj się