Skocz do zawartości

Witaj na naszym forum!

Zarejestruj się już dziś! Zarejestruj się aby uzyskać dostęp do wszystkich funkcji. Po zarejestrowaniu i zalogowaniu się, będziesz mógł tworzyć tematy, odpowiadać w tematach innych użytkowników, wysyłać prywatne wiadomości i wiele więcej.

- - - - -
Zdjęcie

Chersina angulata


Jest to jedyny gatunek należący do rodzaju Chersina. Kategoria zagrożenia – LC (najmniejszej troski).




Występowanie: Namibia, Republika Południowej Afryki

Biotop: Naziemny, półpustynne, suche zarośla na południu Afryki (Fynbos, Karoo, Albany Thicket)

Pojemnik hodowlany: Terrarium, Wybieg zewnętrzny

Wielkość pojemnika: 150x100x50 cm - minimum dla pojedynczego osobnika



Czy wiesz, że...

Osiąga rozmiary: 16-27 cm (samice mniejsze od samców)
Jest aktywny: W dzień
Posiada jad: Brak

Notka prawna

Ochrona gatunkowa w Polsce: Nie
Gatunek inwazyjny w Polsce: Nie
Gatunek niebezpieczny wg MOŚ: Nie
CITES: Załącznik II
Aneks UE: Aneks B

Warunki hodowlane

Temperatura: 25-28°C, wyspa ciepła 30-35°C
Wilgotność: 30-60%
Oświetlenie: 12 h - świetlówka UVB, żarówka grzewcza
UVB: 10%
Żywienie: Trawy, sukulenty, rośliny zielne
Suplementacja: Wapń (skorupki jaj, muszle ślimaków, sepia)
Zimowanie: Gatunek niezimujący
Rozmnażanie: Gody trwają najczęściej od września do kwietnia. Samica składa tylko jedno owalne jajo, robi to jednak do sześciu razy w roku. Okres inkubacji koreluje z temperaturą i opadami i trwa od 4 do nawet 14 miesięcy.


0 Komentarze


lub Zaloguj się