Skocz do zawartości

Witaj na naszym forum!

Zarejestruj się już dziś! Zarejestruj się aby uzyskać dostęp do wszystkich funkcji. Po zarejestrowaniu i zalogowaniu się, będziesz mógł tworzyć tematy, odpowiadać w tematach innych użytkowników, wysyłać prywatne wiadomości i wiele więcej.

- - - - -
Zdjęcie

Testudo hermanni






Występowanie: Albania, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Chorwacja, Czarnogóra, Francja, Grecja, Hiszpania, Macedonia, Rumunia, Serbia, Słowenia, Turcja, Włochy

Środowisko: Suche lasy i zarośla twardolistne (podzwrotnikowe)

Biotop: Naziemny, zamieszkuje półotwarte tereny z niską roślinnością śródziemnomorską, często kamieniste. Chroni się w norach wykopanych przez inne zwierzęta lub samodzielnie.

Pojemnik hodowlany: Terrarium, Wybieg zewnętrzny

Wielkość pojemnika: 150x90x50 - minimum dla pojedynczego osobnika



Czy wiesz, że...

Osiąga rozmiary: 13-20 cm, maksymalnie 30 cm.
Jest aktywny: W dzień
Posiada jad: Brak

Notka prawna

Ochrona gatunkowa w Polsce: Nie
Gatunek inwazyjny w Polsce: Nie
Gatunek niebezpieczny wg MOŚ: Nie
CITES: Załącznik II
Aneks UE: Aneks A

Warunki hodowlane

Temperatura: 20-25°C, wyspa ciepła 30-35°C
Wilgotność: 50-70%
Oświetlenie: 12 godzin - świetlówka UVB, żarówka grzewcza
UVB: 10%
Żywienie: Rośliny zielne, dieta niskobiałkowa, bogata w błonnik i wapń. Zabronione są pokarmy pochodzenia zwierzęcego i pokarmy "ludzkie" - ryż, makaron, pieczywo itp.
Zimowanie: Po uprzednim przygotowaniu (kontrola stanu zdrowia u lekarza specjalisty, głodówka, stopniowe obniżanie temperatury) hibernacja w temperaturze 4-5°C przez okres 2-5 miesięcy.
Podgatunki i odmiany: Testudo hermanni hermanni
Testudo hermanni boettgeri


0 Komentarze


lub Zaloguj się