
Testudo hermanni
Dodał
doru
, 16 marzec 2015 20:52 | Ostatnia aktualizacja 17 marzec 2015 15:18
Występowanie: Albania, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Chorwacja, Czarnogóra, Francja, Grecja, Hiszpania, Macedonia, Rumunia, Serbia, Słowenia, Turcja, Włochy
Środowisko: Suche lasy i zarośla twardolistne (podzwrotnikowe)
Biotop: Naziemny, zamieszkuje półotwarte tereny z niską roślinnością śródziemnomorską, często kamieniste. Chroni się w norach wykopanych przez inne zwierzęta lub samodzielnie.
Pojemnik hodowlany: Terrarium, Wybieg zewnętrzny
Wielkość pojemnika: 150x90x50 - minimum dla pojedynczego osobnika
Czy wiesz, że... |
|
Osiąga rozmiary: | 13-20 cm, maksymalnie 30 cm. |
Jest aktywny: | W dzień |
Posiada jad: | Brak |
Notka prawna |
|
Ochrona gatunkowa w Polsce: | Nie |
Gatunek inwazyjny w Polsce: | Nie |
Gatunek niebezpieczny wg MOŚ: | Nie |
CITES: | Załącznik II |
Aneks UE: | Aneks A |
Warunki hodowlane
Temperatura: | 20-25°C, wyspa ciepła 30-35°C |
Wilgotność: | 50-70% |
Oświetlenie: | 12 godzin - świetlówka UVB, żarówka grzewcza |
UVB: | 10% |
Żywienie: | Rośliny zielne, dieta niskobiałkowa, bogata w błonnik i wapń. Zabronione są pokarmy pochodzenia zwierzęcego i pokarmy "ludzkie" - ryż, makaron, pieczywo itp. |
Zimowanie: | Po uprzednim przygotowaniu (kontrola stanu zdrowia u lekarza specjalisty, głodówka, stopniowe obniżanie temperatury) hibernacja w temperaturze 4-5°C przez okres 2-5 miesięcy. |
Podgatunki i odmiany: | Testudo hermanni hermanni Testudo hermanni boettgeri |
0 Komentarze