Skocz do zawartości

Witaj na naszym forum!

Zarejestruj się już dziś! Zarejestruj się aby uzyskać dostęp do wszystkich funkcji. Po zarejestrowaniu i zalogowaniu się, będziesz mógł tworzyć tematy, odpowiadać w tematach innych użytkowników, wysyłać prywatne wiadomości i wiele więcej.

- - - - -
Zdjęcie

Testudo horsfieldii


W naturze poza snem zimowym (hibernacja) zapada także w sen letni (estywacja).




Występowanie: Afganistan, Chiny, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Pakistan, Tadżykistan, Turkmenistan, Uzbekistan

Środowisko: Stepy

Biotop: Naziemny, jałowe, gliniaste i gliniasto-piaszczyste, skaliste stepy, obszary trawiaste. Kopie głębokie nory lub wykorzystuje wykopane przez inne zwierzęta.

Pojemnik hodowlany: Terrarium, Wybieg zewnętrzny

Wielkość pojemnika: 150x90x50 - minimum dla pojedynczego osobnika



Czy wiesz, że...

Osiąga rozmiary: 15-20 cm, maksymalnie 25 cm
Jest aktywny: W dzień
Posiada jad: Brak

Notka prawna

Ochrona gatunkowa w Polsce: Nie
Gatunek inwazyjny w Polsce: Nie
Gatunek niebezpieczny wg MOŚ: Nie
CITES: Załącznik II
Aneks UE: Aneks B

Warunki hodowlane

Temperatura: 20-25°C, wyspa ciepła 30-35°C
Wilgotność: 30-50%, w norach 70%
Oświetlenie: 12 godzin - świetlówka UVB, żarówka grzewcza
UVB: 10%
Żywienie: Rośliny zielne i trawy, dieta niskobiałkowa, bogata w błonnik i wapń. Zabronione są pokarmy pochodzenia zwierzęcego i pokarmy "ludzkie" - ryż, makaron, pieczywo itp.
Zimowanie: Po uprzednim przygotowaniu (kontrola stanu zdrowia u lekarza specjalisty, głodówka, stopniowe obniżanie temperatury) hibernacja w temperaturze 4-5°C przez okres 2-5 miesięcy.
Podgatunki i odmiany: Testudo horsfieldii horsfieldii
Testudo horsfieldii bogdanovi
Testudo horsfieldii kazachstanica
Testudo horsfieldii kuznetzovi
Testudo horsfieldii rustamovi


0 Komentarze


lub Zaloguj się