kiedys gdzies tu czytalem ze trzeba zrzszac. no i zraszam ale na stronie www.terrarium.com.pl pisze ze wilgoc powoduje wsrod tych zolwi problemy z oddychaniem i powazne problemy ze skorupa. ja mam pytanie... jak wkoncu jest dobrze dla zolwia? zraszac czy zostawic suche??

Zraszanie terrarium żółwia stepowego
Rozpoczęty przez
gosc_niepamietamm
, 07 maj 2008 18:18
wilgotność
6 odpowiedzi w tym temacie
gosc_yowah76
Napisano maj 08 2008 - 12:50
Powies sobie wilgotnosciomierz, zraszaj czesc terra obficiej a czesc slabiej, sprawdzaj, czy ziemia nie przesycha i czy nie robi sie bagienko; jak nawet raz na jakis czas bedzie bardziej sucho czy bardziej mokro tez sie nic nie stanie - to bywa szkodliwe przy dluzszym oddzialywaniu; ja u greckich mam zazwyczaj w ciagu dnia 40-50%, ale czasem po poludniu bywalo i 30% a nocami jest 60-70%; pamietaj, ze w naturze warunki tez sie zmieniaja w zaleznosci od pory dnia i sezonu.
gosc_yowah76
Napisano maj 13 2008 - 11:38
Ja mam sucha goraca strefe pod lampka, ktora zraszam lekko i okazjonalnie - to byla gdzies 1/3 powierzchni, teraz bedzie 1/4, kostka bukowa i drewniana platforma - a na reszcie jest darn i tam zraszam mocniej, a czasem wrecz podlewam. To jest dla greckich, dla stepow odwrocilabym proporcje - 2/3 strefa sucha (kostka, kora, kamienie, podeschnieta darn) zraszana na tyle, zeby nie pylilo a 1/3 wilgotniej - darn, poidelko, domek. Albo pol na pol latem, kiedy jest lepszy dostep do darni.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wilgotność
![]() |
wilgotność
Żółwie →
Akwaterraria i terraria oraz sprawy techniczne →
wilgotność w inkubatorzeNapisany przez gosc__beatka_ , 08 cze 2004 ![]() |
|
![]()
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych