Już przyjechała
Jest strasznie maleńka... Ma 2,5 roku, 7 cm i w porównaniu z Dulą prawie jej nie widać. Roboczą nawyzamy ją Mikrożółw, bo jeszcze się nie dorobiła imienia
Zachowuje się totalnie inaczej niż Duża (widać nie próbował ją dwa razy zeżreć pies :oso:). Po 6 godzinach jazdy pociągiem była pełna sił i energii. Nie boi się niczego i nikogo. Ani razu nie schowała się do skorupy, nawet jak ją weterynarz okręcał na wszystkie strony. I chyba ma ADHD ;D
Na razie mieszka w plastikowym pudle. Budujemy nowe terrarium, 130cm na 60cm na 35, w którym będzie mieszkać. Potem wprowadzę jej tam Dulę, a następnie terrarium zostanie nakryte siatkę i "wyrzucam" obie panny na balkon.
Byłam z nią u weta - niestety nie ma teraz Maluty, a ten był jakiś nieogarnięty... W każdym razie kupy poszły do badania na robale i bakterie i czekamy na wyniki.
Nigdy nie miałam do czynienia z tak małym żółwiem, mam więc kilka pytań:
1.Jak szybko powinna rosnąć?
2. Karmienie - ile, jak często? Teraz daję jej po prostu 3 razy mniej niż Duli. Mniej? Więcej? Głodówka raz w tygodniu?
Z tego co widzę jest wszystkożerna, suszki też lubi i nie muszę się z nią tak gimnastykować jak z Dulą, która byle czego nie zje.
3. Sepia, jak często dosypywać? Duża dostaje szczyptę dwa razy w tygodniu do jedzenia, ostatnio sama zaczęła skubać sepię w terrarium. Mała sama nie skubie. Czy taki mały żółw ma większe zapotrzebowanie?
4. Kiedy będzie wiadomo na 100% jaka to płeć? Na razie wygląda na samicę i miło by było, gdyby nią pozostała.
I trochę zdjęć:

gosc_Joolia
Napisano marzec 18 2009 - 15:48
gosc_Asia
Napisano marzec 22 2009 - 23:20
Tak szybko, a raczej tak wolno, żeby przyrosty były minimalne1.Jak szybko powinna rosnąć?

Czyli proporcjonalnie do wagi? Chyba OK.2. Karmienie - ile, jak często? Teraz daję jej po prostu 3 razy mniej niż Duli. Mniej? Więcej? Głodówka raz w tygodniu?
Nie jest wcale taka maleńka3. Sepia, jak często dosypywać? Duża dostaje szczyptę dwa razy w tygodniu do jedzenia, ostatnio sama zaczęła skubać sepię w terrarium. Mała sama nie skubie. Czy taki mały żółw ma większe zapotrzebowanie?

Nie jestem pewna, ale sądzę, że tak powyżej 10cm4. Kiedy będzie wiadomo na 100% jaka to płeć? Na razie wygląda na samicę i miło by było, gdyby nią pozostała.
gosc_Joolia
Napisano marzec 23 2009 - 12:28
Niby tak, ale przecież z drugiej strony nie ma możliwości przedawkować wapno, ponieważ nadmiar żółw wysika.Nie jest wcale taka maleńka Ja bym z tą sepią nie szalała. Lepsza jest zbilansowana dieta
Na razie mamy robale... U małej wyszły owsiki na +++, u Duli na +
Mieszkają na ręcznikach papierowych i tak jeszcze przez 2 tygodnie co najmniej. Masakra.
gosc_Asia
Napisano marzec 23 2009 - 16:11
No przecież ona wcale nie taka małaOk, ale głodówka obejmuje też małą, tak? Raz w tygodniu szlaban na michę?

Ależ jest i nawet nie wiesz jak to może źle wpłynąć na nerki.Niby tak, ale przecież z drugiej strony nie ma możliwości przedawkować wapno
gosc_Joolia
Napisano kwiecień 02 2009 - 12:27
No przecież ona wcale nie taka mała To Tylko Tobie się tak wydaje, bo druga jest już bycza
Może i racja, ciężko mi się przestawić. Jak je porównuje, to małej prawie nie widać

Słyszałam już tak różne opinie, że nie wiem, czego się trzymać. Ta o wyrzucaniu nadmiaru pochodzi z salvetu.Ależ jest i nawet nie wiesz jak to może źle wpłynąć na nerki.
U nas kolejne przejścia. Owsików pozbywamy się powoli, natomiast wyszło na to, że mała ma salmonellę.
Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?
W sobotę jedziemy na zastrzyki antybiotykowe. Czeka nas też pobieranie krwi u obu.
gosc_Joolia
Napisano kwiecień 05 2009 - 00:40
gosc_Joolia
Napisano maj 17 2009 - 15:26

gosc_Joolia
Napisano czerwiec 01 2009 - 21:44
gosc_Joolia
Napisano czerwiec 01 2009 - 22:50
A może nie boi się tylko ma taki temperament?
Ciężko mi powiedzieć, zbyt krótko ją mam. Kiedy mieszkała sama, to wykazywała czasem hiperaktywność, ale mogło to być związane z nową sytuacją, miejscem. Ogólnie wydawała się energiczna.
Być może pogoda. Albo po prostu potrzebuje czasu, żeby się oswoić i zadomowić.
Wstają rano obie, wspólnie idą pod żarówkę grzewczą. Potem biegają na zmianę raz do jedej, raz do drugiej żarówki.
Kiedy dostają jedzenie, to najpierw każda idzie do swojej michy, zjadają liść i lecą do michy współlokatorki. Potem mała chowa się w doniczce i tyle ją widać. Okres przebywania pod świetlówką, co do którego mam 100% pewności, to 30 min. Nie potrafię powiedzieć, czy wychodzi w ciągu dnia, musiałabym zamontować kamery...
Oczywiście panikuję, ale zdecydowanie wolałabym żeby jednak posiedziała pod tą świetlówką, szczególnie że Dula o tej porze roku już uprawia całodniowe biegi przełajowe i wspinaczki.
gosc_Joolia
Napisano październik 02 2009 - 15:40
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: warunki hodowli
Żółwie →
Żółwie wodno-lądowe →
Chinemys reevesiiNapisany przez DarkQueen , 24 kwi 2016 ![]() |
|
![]()
|
||
![]() |
warunki hodowli
Żółwie →
Żółwie lądowe →
Żółwie na podłodzeNapisany przez gosc_ , 02 sty 2006 ![]() |
|
![]()
|
|
![]() |
łączenie
Żółwie →
Żółwie wodno-lądowe →
Żółw. Problematyka samotności...Napisany przez gosc_SLUmafia , 30 lis 2010 ![]() |
|
![]()
|
|
![]() |
warunki hodowli
Żółwie →
Żółwie wodno-lądowe →
Czerwonolicy w oczku wodnym.Napisany przez gosc_EnergyLove , 05 kwi 2010 ![]() |
|
![]()
|
|
![]() |
warunki hodowli
Żółwie →
Żółwie wodno-lądowe →
Żółw jaszczurowatyNapisany przez adrian , 23 mar 2010 ![]() |
|
![]()
|