Skocz do zawartości

Witaj na naszym forum!

Zarejestruj się już dziś! Zarejestruj się aby uzyskać dostęp do wszystkich funkcji. Po zarejestrowaniu i zalogowaniu się, będziesz mógł tworzyć tematy, odpowiadać w tematach innych użytkowników, wysyłać prywatne wiadomości i wiele więcej.

Zdjęcie

Ptasznik białokolanowy

- - - - -

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Quartos

Quartos

    Newbie

  • Terrarysta
  • Pip
  • 4 postów

Napisano czerwiec 14 2016 - 15:47

Witam dzisiaj przyszedł mi ptasznik białokolanowy l1 /l2 umieściłem go w kliszówce. Pająk siedzi na włóknie kokosowym nawilżonym. Martwi mnie jedna rzecz że ptasznik sie nie rusza siedzi sobie w jednym miejscu jak dotknę go włosem to sie porusza to jest normalne ze siedzi cały czas w jednym miejscu, coś mu jest czy po prostu jest mało ruchliwy ?


I jeszcze jedno pytanie karmić go będę madami i najlepiej będzie mu wrzucić do środka i on sobie sam z nią poradzi czy przekroić na pół bo aktualnie  siedzi sobie w malutkim dołeczku



#2 czkot

czkot

    ślimor

  • Moderator globalny
  • 256 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano czerwiec 15 2016 - 19:18

Pająki mają to do siebie, że się nie ruszają bez wyraźnej potrzeby. Większość życia będzie siedział w miejscu, musisz się przyzwyczaić. Z larwą sobie poradzi, jeśli ją przekroisz to sporo może się rozlać niepotrzebnie.



#3 Daedin

Daedin

    Pan Skorpion

  • Administrator
  • 932 postów
  • LokalizacjaZabrze

Napisano czerwiec 17 2016 - 15:08

Możesz wrzucać nawet po dwie larwy, to sobie wykopie drugą. Wtedy będziesz rzadziej karmił.



#4 Quartos

Quartos

    Newbie

  • Terrarysta
  • Pip
  • 4 postów

Napisano czerwiec 21 2016 - 21:31

Witam od 2tyg. posiadam ptasznika białokolanowego l1/l2 i nw jak rozpoznać czy ptasznik je czy nie je. Karmie go pinkami zgniatam główki żeby sie nie zakopały. Zostawiam mu pinke na noc i rano mu ją wyciągam i jak to rozpoznać czy ją zjad? I jeszcze jedno czy ptaszniką przeszkadza jak zapalam i włączam światło w pokoju?


Użytkownik Quartos edytował ten post czerwiec 21 2016 - 21:32


#5 Daedin

Daedin

    Pan Skorpion

  • Administrator
  • 932 postów
  • LokalizacjaZabrze

Napisano czerwiec 22 2016 - 12:07

Na pewno nie przeszkadza mu to tak bardzo, żeby nie mógł jeść. Ale warto abyś go miał gdzieś na półce z boku, żeby nie stał w centralnym punkcie pokoju tuż pod lampą ;)
Możesz zrobić jakiekolwiek zdjęcie? Ta będzie najprościej ocenić czy nie jest czasami już najedzony i czy nie będzie niebawem liniał. Ptaszniki wówczas przestają jeść i zaczynają tworzyć nową skórę pod aktualnym pancerzem.



#6 Quartos

Quartos

    Newbie

  • Terrarysta
  • Pip
  • 4 postów

Napisano czerwiec 23 2016 - 15:11

Witam przychodze do domu a tu takie coś jak na zdjęciu. Jest to wylinka? Czy po wylince trzeba jakoś inaczej postępować? (Jak jest to wylinka to ptasznik będzie L3 białokolanowy)

Załączone pliki



#7 czkot

czkot

    ślimor

  • Moderator globalny
  • 256 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano czerwiec 23 2016 - 18:56

Zdecydowanie. Nie wiem, co masz na myśli poprzez 'inne postępowanie' ale nie musisz z nim robić nic nadzwyczajnego. Daj mu spokój, nie ruszaj, nie karm.



#8 Daedin

Daedin

    Pan Skorpion

  • Administrator
  • 932 postów
  • LokalizacjaZabrze

Napisano czerwiec 24 2016 - 20:13

No i ciach, dostał nowe życie :)



#9 Quartos

Quartos

    Newbie

  • Terrarysta
  • Pip
  • 4 postów

Napisano czerwiec 26 2016 - 13:48

Witam czy to pudełko będzie odpowiednie dla ptasznika l3 wcześniej trzymałem go w kliszówce jednak jak dostał wlinke troche urósł i jak był rozłożony to nie miał za dużo miejsca

Załączone pliki



#10 czkot

czkot

    ślimor

  • Moderator globalny
  • 256 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano lipiec 01 2016 - 23:12

Nie mam pojęcia jakie to ma wymiary, ale wygląda na duże. Zadawaj proszę pytania dotyczące tego pająka w jednym wątku; to podstawowe pytania i robienie z tego 50 tematów nic nie wnosi poza bałaganem. :)



#11 Daedin

Daedin

    Pan Skorpion

  • Administrator
  • 932 postów
  • LokalizacjaZabrze

Napisano lipiec 08 2016 - 18:32

Quartos jeśli słusznie zauważyłeś że poprzednie lokum jest za małe, to mądrze działasz zmieniając mu na większe i myślę, że spokojnie jestes w stanie ocenić czy to będzie dość duże. Mui mieć na tyle miejsca żeby się rozprostować i przejść kawałek o kilka długości ciała. ;)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych